poniedziałek, 3 września 2012

Problemy z włosami a dieta cz. 1 - włosy suche i kruche



Często nie zdajemy sobie sprawy, że problemy, które mamy z włosami, mogą mieć podłoże w braku właściwie zbilansowanej diety. Gdy przetłuszczają nam się włosy, kupujemy szampon do włosów tłustych licząc, że to załatwi sprawę. Mamy suche włosy? – lecimy do drogerii po kolejną maskę lub odżywkę.
I nawet przez myśl nam nie przejdzie, że źródło problemu może leżeć znacznie głębiej.

Powszechnie wiadomo, że niemal na całej swej długości włos jest martwy. Dlatego też jeśli chcemy mieć naprawdę piękne, zdrowe oraz lśniące włosy musimy im dostarczyć odpowiednich składników
do cebulki włosowej jeszcze w fazie ich wzrostu. Co prawda włos choć martwy, reaguje na składniki odżywcze zawarte w składnikach, ale żadna maska czy odżywka nie jest w stanie zadziałać tak,
aby włosy, które dopiero wyrastają były zdrowe. To jest w stanie zapewnić nam tylko odpowiednie żywienie.

Aby ułatwić rozwiązywanie włosowych problemów dzięki diecie, zajmę się każdym z nich z osobna.


Dziś zastanówmy się dlaczego nasze włosy mogą być suche i kruche:

Oczywiście należy wykluczyć ich zniszczenie poprzez działanie czynników zewnętrznych np. farb chemicznych, prostownicy, słońca itp.
Ale co jeśli dbamy o nasze włosy, a mimo to nadal się łamią i są suche ?


Kruchość i suchość włosów spowodowana jest niedoborem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w codziennej diecie. Znajdują się one w tłustych rybach, takich jak: tuńczyk, pstrąg, sardynki
i łosoś oraz w nasionach, orzechach, oliwkach i awokado. Powinno się spożywać tygodniowo cztery porcje tłustych ryb. Najbardziej wartościowy jest łosoś, który zawiera wysoki poziom kwasów tłuszczowych omega-3, które pomagają utrzymać skórę głowy i włosy odpowiednio nawilżone, błyszczące i zdrowe. Ponadto ryba ta zawiera również inne potrzebne dla ładnego wyglądu czupryny składniki: witaminy z grupy B, białko i żelazo.
Codziennie należy pić od sześciu do ośmiu szklanek wody, aby włosy były dobrze nawilżone i spożywać produkty zawierające krzem. Sprawia on, że włosy są mocne, a ponieważ większość wysoko przetworzonych produktów spożywczych, które często jemy, nie zawiera go w swoim składzie, dlatego włosy cierpią na jego brak. Jeśli tylko masz taką możliwość, wybieraj ekologiczną żywność, zwłaszcza ryż, owies, sałatę, pasternak, szparagi, cebulę, truskawki, kapustę, ogórki, por, nasiona słonecznika, seler, rabarbar, kalafior i inne zielonolistne warzywa – wszystkie bogate są w krzem.


Niestety należy się uzbroić w cierpliwość, gdyż na efekty zmian żywieniowych przyjdzie nam poczekać
- minimum 3 miesiące regularnego spożywania odpowiednich produktów.
Ale osobiście jestem przekonana, że warto, bo tylko zdrowe włosy mogą być naprawdę piękne:-)

1 komentarz:

  1. Takie właśnie mam włosy: wiecznie suche z tendencją do łamania :-( Od 3 miesięcy pracuję nad swoją dietą i zmieniłam farbę na łagodniejszą (bez amoniaku). Od góry włosy są super aż za ucho, ale niżej wciąż suche mimo bogatej pielęgnacji :-( Wciąż czekam na efekty zdrowszej diety.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy dodany komentarz:-)
Anonimowych użytkowników proszę o podpisywanie się w komentarzu.
Komentarze uznane przeze mnie za obraźliwe lub będące reklamą będą usuwane.