Często nie zdajemy sobie sprawy, że problemy, które mamy z włosami, mogą mieć podłoże w braku właściwie zbilansowanej diety. Gdy przetłuszczają nam się włosy, kupujemy szampon do włosów tłustych licząc, że to załatwi sprawę. Mamy suche włosy? – lecimy do drogerii po kolejną maskę lub odżywkę.
I nawet przez myśl
nam nie przejdzie, że źródło problemu może leżeć znacznie głębiej.
Powszechnie
wiadomo, że niemal na całej swej długości włos jest martwy. Dlatego też jeśli
chcemy mieć naprawdę piękne, zdrowe oraz lśniące włosy musimy im dostarczyć
odpowiednich składników
do cebulki włosowej jeszcze w fazie ich wzrostu. Co
prawda włos choć martwy, reaguje na składniki odżywcze zawarte w składnikach,
ale żadna maska czy odżywka nie jest w stanie zadziałać tak,
aby włosy, które
dopiero wyrastają były zdrowe. To jest w stanie zapewnić nam tylko odpowiednie
żywienie.
Aby
ułatwić rozwiązywanie włosowych problemów dzięki diecie, zajmę się każdym z
nich z osobna.
Dziś
zastanówmy się dlaczego nasze włosy mogą
być suche i kruche:
Oczywiście
należy wykluczyć ich zniszczenie poprzez działanie czynników zewnętrznych np.
farb chemicznych, prostownicy, słońca itp.
Ale
co jeśli dbamy o nasze włosy, a mimo to nadal się łamią i są suche ?
Kruchość
i suchość włosów spowodowana jest niedoborem wielonienasyconych kwasów
tłuszczowych omega-3 w codziennej diecie. Znajdują się one w tłustych rybach,
takich jak: tuńczyk, pstrąg, sardynki
i łosoś oraz w nasionach, orzechach, oliwkach
i awokado. Powinno się spożywać tygodniowo cztery porcje tłustych ryb.
Najbardziej wartościowy jest łosoś, który zawiera
wysoki poziom kwasów
tłuszczowych omega-3, które
pomagają utrzymać skórę głowy i włosy odpowiednio nawilżone, błyszczące i
zdrowe. Ponadto ryba ta zawiera również inne potrzebne dla ładnego wyglądu
czupryny składniki: witaminy z grupy B,
białko i żelazo.
Codziennie
należy pić od sześciu do ośmiu szklanek wody, aby włosy były dobrze nawilżone i
spożywać produkty zawierające krzem.
Sprawia on, że włosy są mocne, a ponieważ większość wysoko przetworzonych
produktów spożywczych, które często jemy, nie zawiera go w swoim składzie,
dlatego włosy cierpią na jego brak. Jeśli tylko masz taką możliwość, wybieraj
ekologiczną żywność, zwłaszcza ryż, owies, sałatę, pasternak, szparagi, cebulę,
truskawki, kapustę, ogórki, por, nasiona słonecznika, seler, rabarbar, kalafior
i inne zielonolistne warzywa – wszystkie bogate są w krzem.
Niestety
należy się uzbroić w cierpliwość, gdyż na efekty zmian żywieniowych przyjdzie
nam poczekać
- minimum 3 miesiące regularnego spożywania odpowiednich produktów.
- minimum 3 miesiące regularnego spożywania odpowiednich produktów.
Ale
osobiście jestem przekonana, że warto, bo tylko zdrowe włosy mogą być naprawdę
piękne:-)
Takie właśnie mam włosy: wiecznie suche z tendencją do łamania :-( Od 3 miesięcy pracuję nad swoją dietą i zmieniłam farbę na łagodniejszą (bez amoniaku). Od góry włosy są super aż za ucho, ale niżej wciąż suche mimo bogatej pielęgnacji :-( Wciąż czekam na efekty zdrowszej diety.
OdpowiedzUsuń